Zanimljivosti

Rab

Otok Rab smješten je na sjeveru Jadranskog mora kao dio Kvarnerskog arhipelaga. Na otoku je smješteno 7 mjesta: Lopar, Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije i Supetarska Draga te samog grada Raba.
Na Rabu živi približno 9 000 stanovnika koji se bave turizmom, poljodjelstvom,ribarstvom i stočarstvom. Mještani se organiziranim turizmom bave već više od 110 godina.

Zaštitnik otoka Raba je sv. Kristofor koji je prema staroj legendi nekoliko puta spasio otok od osvajanja svojim čudotvornim moćima te se i danas slavi njegov dan. Otok je poznat i po Rapskoj fjeri koju svake godine pohode deseci tisuća turista. Tijekom boravka na Rabu možete vidjeti i nastup Rapskih samostreličara, koji su obnovili tradiciju gađanja samostrelom, na radost gostiju i otočana.Stari grad Rab je prepoznatljiv po svoja četiri zvonika te srednjovjekovnim uličicama i crkvama. Također ga nazivaju i „Malom Venecijom“ zbog očuvanosti kulturno povijesne jezgre. Turisti su počeli pohoditi Rab pred više od dva stoljeća, dok se organiziranim turizmom stanovništvo počinje baviti pred oko 130 godina.

Rab je osvojio brojne nagrade među kojima se izdvajaju: 2004. Rab najbolja turistička destinacija u Hrvatskoj, 2005. viceprvak turizma, te  srebrni cvijet Europe, kao jedna od najuređenijih i najpoželjnijih evropskih destinacija uopće. Rabljani se osobito ponose dvjema plavim zastavama na plažama Lopar – Crnika i Suha Punta. Ugodna klima omogućila je razvoj turizma na otoku. Otok Rab ima mediteransku klimu čija je glavna značajka toplo ljeto i blaga zima. Broj sunčanih sati iznosi prosječno 2 497 sati godišnje. Prosječna temperatura zraka ljeti je 26°C, a prosječna temperatura mora od svibnja do listopada je preko 20°C.

Svakako vrijedi posjetiti „Rapsku fjeru“ kojom Rabljani svojim gostima predstavljaju svoju bogatu i slavnu prošlost. Za vrijeme te manifestacije vrijeme se vrati u srednji vijek te se gostima pruža nezaboravan doživljaj povijesti i prikazuju im se brojni stari zanati. Program Rapske fjere je ustaljen i traje tri dana. Prve večeri je svečano otvaranje, druge večeri je ribarska večer te se pripremaju mnogobrojni riblji specijaliteti, a treće večeri se održava viteški turnir. Nadamo se da ćete posjetiti ovu nadasve posebnu i originalnu manifestaciju.

Lopar

Lopar je turističko mjesto na otoku Rabu udaljeno 12 km od starog grada Raba. U Lopar se može stići trajektnim linijama Jablanac-Mišnjak i Valbiska-Lopar. Mještani su osobito ponosni na osnivača države San Marino klesara i rođenog Loparanina sv. Marina. Mjesto obiluje brojnim pješčanim plažama koje privlače brojne turiste, ima ih čak 22 od kojih su 3 nudističke(Ciganka, Sahara i Stolac). Najpoznatija od njih je svakako Rajska plaža koja je dugačka 1,5 km. Potvrda njene izvrsnosti je Plava zastava koju je dobila 2003. godine.

Lopar je prepoznatljiv po brojnim uvalama koje se protežu diljem obale i omogućavaju savršen odmor svakoj obitelji. Lokalno stanovništvo se pretežito bavi turizmom, poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom. Odlika ovog živopisnog Primorskog mjesta su i njegovi brojni restorani koji mu daju vrhunsku gastronomsku ponudu. U Loparu se možete zabavljati uz brojne sadržaje za djecu i odrasle, od raznih sportova na kopnu do vodenih sportova i noćnih klubova.

U Loparu se među znamenitostima ističu crkva Sv. Ivana Krstitelja i crkva Blažene Djevice Marije. Obje crkve su cjelodnevno otvorene mještanima i njihovim gostima. U crkvama se ljeti organiziraju mise na stranim jezicima te koncerti ozbiljne glazbe i klapa. Crkva Blažene Djevice Marije svoj dan slavi 08. rujna te toga dana mještani rade najveću feštu u godini poznatijom pod nazivom „Mala Gospa“. Loparani imaju neke svoje posebnosti među kojima se ističe posebno naglašeno izgovaranje slova „r“ te pjevanje koje se razlikuje uobičajenog primorskog stila tradicionalnog napjeva. U Loparu se plešu „Tanac“ i „Pojka“ uz pratnju tradicionalnog glazbala od kozje mješine koje se naziva „Mih“. U našem mjestu također se obilježava i karneval kada na Mesopust muški članovi obitelji oblače tradicionalnu karnevalsku odoru i obilaze kuće u mjestu donoseći sreću i radost ukućanima.

Lopar je prepoznatljiv kao obitavalište Sredozemne medvjedice te je upravo po njoj nazvana i spilja „Medova buža“ koja je danas postala mjesto održavanja vjenčanja ekzibiocinista. Goli otok koji je bio dugogodišnji zatvor nalazi se samo nekoliko milja udaljen od Lopara te ga svake godine posjećuje sve više turista kako bi upoznali njegovu povijest.

Rajska plaža

Mjesto obiluje brojnim pješčanim plažama koje privlače brojne turiste, ima ih čak 22 od kojih su 3 nudističke(Ciganka, Sahara i Stolac). Najpoznatija od njih je svakako Rajska plaža koja je dugačka 1,5 km. Potvrda njene izvrsnosti je Plava zastava koju je dobila 2003. godine.

April 10, 2018